Sarka & Oslo

Sarka on todettu tiineeksi ultrassa!
Oslo

Myytin Harhan Liekki ”Sarka”

Sarka Koiranetissä

Käyttötulokset: BH, HK1, 2x toko ALO1

Terveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, olat terve/terve, selkä LTV0, VA0 ja SP0. Silmät terveet 11/2023. 

DNA-testit: MyDogDNA paneelissa kaiken testatun osalta normaali.

Sarka on kasvattini Vorna-pentueesta. Sarka on hyvin pitkälti sellainen koira, joita haluankin kasvattaa – tervepäinen, iloinen, arjessa helppo, mutta korkealla moottorilla varustettu sähäkkä työmyyrä, joka ei ole liian herkkä.

Sarka on vilkas, hyvähermoinen ja arjessa helppo koira. Työntekoon Sarka suhtautuu vakavasti, työskennellessään se onkin nopea ja sähäkkä, mutta kuitenkin keskittymiskykyinen ja ajattelevainen. Sarka onkin hyvin älykäs – joten se oppii asiat nopeasti, myös ne mitä ei ole tarkoitus opettaa. Sarkalle käy palkaksi sekä ruoka että lelu. Sarka kestää toistoja ja korjaamista hyvin. Sarka itse kuuntelee hyvin ohjaajaa ja on kiinnostunut siitä, mitä ohjaaja siltä haluaa, mutta sen sisaruksissa on myös itsenäisempiä koiria, joille on pitänyt rakentaa motivaatiota ohjaajan kuunteluun. Vaikka Sarka on suhteellisen kiltti koira, se kuitenkin seisoo vahvasti omilla jaloillaan, eikä pelkää virheitä.

Sarka ei reagoi koviin ääniin, ja se kulkee varmasti ja rennosti erilaisilla alustoilla ja ympäristöissä. Sarka on on sosiaalinen ja vapaalla ollessaan se nauttii läheisyydestä. Työmoodissa Sarka inhoaa sitä, jos sitä tullaan lääppimään, mutta hyväksyy kuitenkin käsittelyn silloinkin. Sarka asuu lapsiperheessä, osana koiralaumaa. Arjessa Sarkan vilkkaus näkyy siten, että se tarkkailee uteliaasti ympäristöään, on olemukseltaan eloisa ja reagoi nopeasti, jos jotain reagoimisen aihetta tapahtuu. Se osaa kuitenkin myös rauhoittua ja levätä, kun mitään ei tapahdu. Yleensä etätyöpäivänä Sarka makoileekin sohvalla jalat pitkänä.

Harrastan Sarkan kanssa pk-hakua ja tokoa, ja näissä lajeissa se on luontaisesti lahjakas. Sarka on tavannut muutaman kerran lampaita ja osoittanut syttymistä ja toivottuja ajatuksia, mutta koska paimennusta ei olla treenattu sen enempää, on vaikea sanoa paimennusominaisuuksista mitään syvällisempää. Muita harrastuslajeja ei ohjaajan ajanpuutteen vuoksi ole kokeiltu.

Daik Reesheja ”Oslo”

Oslon sukutaulu

Käyttötulokset: pelastuskoira – suorittanut IRO:n ja GOPR:n kokeita lumietsinnässä, raunioilla sekä maastoetsinnässä. Toimii myös osana vuoripelastusryhmää.

Terveys: lonkat A/B, kyynärät 0/0, olat terveet.

DNA-testit: CEA normaali

Oslo on Puolassa asuva 3,5-vuotias uros, jonka sekä isän että emän puolen sukua olen seurannut jo yli kymmenen vuoden ajan. Olen jo pitkään halunnut saada kasvatustyöhöni Reen (Hummer Mintaka) linjaa, mutta koska Ree sekä jalostukseen käyttämäni nartut ovat olleet CEA-kantaja, ei se ole aiemmin onnistunut. 

Oslo on vaikuttava uros – se työskentelee suurella moottorilla, mutta toisaalta se voi odotella pitkiäkin aikoja rentona vuoroaan odotellen. Oslo on voimakas, nopea ja itsevarma työskentelijä, mutta se osaa keskittyä ja kykenee pitkäkestoiseen työskentelyyn, mitä pelastuskoirahommissa vaaditaankin. Jäljellä sen vauhtia on täytynyt hillitä, jotta vaadittu tarkkuus säilyy. 

Oslo on sosiaalinen, avoin, sopeutuvainen ja omilla jaloillaan seisova, rohkea ja tervepäinen koira. Sillä ei ole ilmennyt ääniarkuuksia tai alusta-arkuuksia. Oslo työskentelee pelastuskoirana hyvin monenlaisissa ja välillä todella vaativissakin olosuhteissa, ja siinä työssä se on lunastanut kaikki odotukset. Tottelevaisuudessa Oslo on tyyliltään kiihkeä, mutta ei kuitenkaan hermostunut. Tottelevaisuudessa Oslolla on välillä ollut pientä ääntelyä.

Arjessa Oslo on helppo. Se nauttii rapsutuksista ja läheisyydestä, mutta osaa olla myös rauhassa yksin. Oslo tulee hyvin toimeen omassa laumassa.

Pentueen suku

Alla on kerrottu jotain tietoa Sarkan ja Messin suvuista. Kerron mielelläni lisää niin luonteista kuin terveydestä, kaiken minkä tiedän. Haluan olla mahdollisimman avoin, jotta voin parhaalla mahdollisella tavalla varmistaa, että pennut löytäisivät itselleen sopivan kodin ja tottakai pentujen omistajat sopivan pennun, jonka suvun  terveysriskeistä he ovat tietoisia. Täydellisiä koiria vailla mitään terveysriskejä suvussa ei olekaan.

Tietoa Sarkan suvusta

Sarka on seitsemän pennun pentueesta, jossa on kaksi valkovoittoista pentua. Pentueessa ei ole todettu kenelläkään OCD:ta ja koirat onkin yhtä lukuunottamatta kuvattu myös virallisesti. Kaikilla kuvatuilla (6) on myös muutoin priima luusto: A/A lonkat, 0/0 kyynärät sekä terve selkä (LTV0 ja VA0) niillä, joilla selkä on kuvattu. Pentueessa kahdella koiralla on immunologinen silmäsairaus, joka kummallakin onneksi on pysynyt lääkityksellä hyvin hallinnassa. Lisäksi Sarkan emän veljellä Tiituksella on nyt vanhemmalla iällä todettu pannus, joka myös on immunologinen silmäsairaus. Myös Tiituksella sairaus on oireeton lääkevoidehoidolla. Tämä terveysriski on kuitenkin hyvä huomioida yhdistelmässä.

Sarkan sisko Mito (M. Ensilumi) kilpailee agilityssä hyppyradoilla 2-luokassa ja agilityradoilla 1-luokassa sekä harrastaa myös pk-lajeja ja tokoa. Mito asuu lapsiperheessä. Mito on arjessa helppo koira, joka harrastuksissa haluaa tehdä oikein. Mitolla vauhti ja voima lisääntyy varmuuden myötä, eli se ei ole tyyliltään hosuja, vaan enemmänkin pohtiva koira. Viettiä ja moottoria kuitenkin riittää paljon, kun Mito tietää tehtävän. Toinen sisko Mai (M. Virvatulet) asuu emänsä Mellan seurana husky-tilalla nauttien aktiivisesta arjesta ja toimien perheen pienen pojan luottoystävänä. Main kanssa ei harrasteta aktiivisesti perheen elämäntilanteen vuoksi. Myös Mai on arjessa helppo, iloinen ja tasapainoinen. Se on sosiaalinen niin ihmisten kuin koirienkin suhteen. Mai rakastaa leikkimistä ja rapsutuksia. Veli Presto (M. Ukkonen) harrastaa pk-lajeja, tokoa ja paimennusta. Presto on itsevarma, sosiaalinen ja erittäin vilkas koira, jolla on rutkasti suoritusvoimaa. Presto tekee mielellään myös omia ratkaisujaan, joten sitä on täytynyt motivoida ohjaajan kuunteluun. Arjessa Presto on nykyisin todella helppo, mutta nuorena sille piti opettaa rauhoittumista. Veli Raiku (M. Kaivatun Uni) harrastaa rally-tokoa ja pk-lajeja. Raiku onkin aloittanut rally-uransa hienoilla tuloksilla. Raiku on itsevarma, näyttävä, intensiivinen työskentelijä, mutta kuitenkin myös kiinnostunut siitä, mitä ohjaaja haluaa sen tekevän. Myös Raiku on melko vilkas niin arjessa kuin harrastuksissakin, mutta osaa kuitenkin hyvin keskittyä tehtäviin. Raikun kanssa on ollut haasteita käsittelytoimenpiteissä, joten sitä on pitänyt opettaa sietämään esimerkiksi pesua, varusteiden pukemista, haavanhoitoa ja eläinlääkärin käsittelyä. Raiku on muutoinkin tarkka omasta tilastaan ja resursseista ja inhoaa, jos sitä rajoittaa jollain tavalla, esimerkiksi kiinni pitäen. Muutoin Raiku on sosiaalinen. Veli Tihu (M. Pakanaveri) harrastaa agilityä ja pk-lajeja. Tihu kilpailee agilityn hyppyradoilla 1-luokassa. Tihu on sähäkkä ja voimakas työskentelijä, jolla on hyvä keskittymiskyky ja loputon moottori. Kotioloissa Tihu on hellyydenkipeä kainaloinen. Tihulla on epävamuutta toisten koirien suhteen. Tutustuttuaan ajan kanssa se kuitenkin on koirasosiaalinen. Veli Naava (M. Hiiden Taival) asuu Walesissa ja treenaa muun muassa tokoa. Naava on hieman epävarma sekä ihmisten että toisten koirien suhteen. Harrastuksissa Naava on innokas ja keskittymiskykyinen. Immunologisia silmäsairauksia lukuunottamatta pentue on ollut täysin terve. Sarkan sisaruksissa on melko vilkkaita koiria, joten myös Sarkan pennuista tullee vilkkaita. Pentueessa ei ole huomattu ääni- tai alusta-arkuuksia. 

Sarkan emä on kasvattini Mella (M. Hei Hei Heinäkuu) Mokoma-pentueesta. Sarka muistuttaakin hyvin paljon Mellaa – kumpikin on todella kovalla työmoottorilla ja kestävyydellä varustettuja erittäin älykkäitä ja uteliaita ketteriä narttuja, jotka nauttivat kroppansa käyttämisestä muun muassa kiipeillen. Myös Mella on sosiaalinen, sopeutuvainen ja helppo arjessa. Sillä ei ole alusta- tai ääniarkuuksia. Mellasta voi lukea lisää ja katsoa sen videoita Mellan omalta sivulta.

Mellan sisaruksista löytyy tietoa Mokoma-pentueen sivulta, joskaan sivua ei ole viime aikoina päivitetty aktiivisesti. Sisaruksista Bambi, Ryyni ja Milou ovat kilpailleet tokossa SM-tasolla, ja Bambilla on arvokisakokemusta myös PK-jäljeltä. Mellan pentueessa ei ole todettu kenelläkään OCD:ta. Muutoinkaan pentueessa ei ole todettu sairauksia lukuunottamatta Tiituksen pannusta. Ryynillä ja Riolla on ollut ajoittain närästystä. 

Mellan emä on kasvattini Nirri (M. Silkkii) Jukka Poika -pentueesta, josta voit myös lukea kyseisen pentueen sivulta. Nirrin pentueessa ei ole todettu kenelläkään OCD:ta. Nirrin siskolla Sansalla (M. Valon Valtameri) on todettu autoimmuunisairauksia (tarkemmat tiedot pentueen sivulla) sekä vanhemmalla iällä sydämessä läpän rappeuma, johon Sansalla on lääkitys.

Sarkan isä on oma koirani Arrow ”Messi”. Messi on Suomen käyttövalio hakukokeesta sekä Suomen tottelevaisuusvalio. Se onkin kilpaillut SM-tasolla sekä haussa että tokossa. Olen harrastanut Messin kanssa pk-hakua, pelastuskoiratoimintaa ja tokoa. Messi on osoittanut paimennuksessa lahjakkuutta, mutta en ole päässyt harjoittelemaan sen kanssa kilpailuja varten. Messi toimii kuitenkin hyvin lampaiden etsintä- ja kiinniottotehtävissä, kun olemme olleet auttamassa kadonneiden tai muutoin villiintyneiden lampaiden kokoamisessa. Messi on ollut koko ikänsä terve. Messistä voit lukea lisää sen omalta sivulta. Messi on tuotu Puolasta. Myös sen veli Hero asuu Suomessa. Hero on kilpaillut menestyksekkäästi erikoisjäljellä ja vesipelastuksessa. Hero on Messin tavoin sosiaalinen, tasapainoinen, hyvähermoinen ja sopeutuvainen koira. Arjessa todella helppo ja harrastuksissa kuuliainen, herkkä ja hyvämoottorinen. Hero on ääni- ja alustavarma. Messin kahdella Puolassa asuvalla veljellä on todettu OCD. Yhdelläkään Messin jälkeläisistä (5 pentuetta) ei kuitenkaan ole todettu OCD:ta, joten Messi ei vaikuta periyttävän sitä ainakaan kovin voimakkaasti. Sarkan pentueen lisäksi Messin toisessa pentueessa (Tending) on immunologisia silmäsairauksia. Yksi Messin pentu (Funway Aitoo Asiaa) on lopetettu epilepsian vuoksi. 

Tietoa Oslon suvusta

 

Oslo on viiden pennun pentueesta. Pentueessa ei ole tietojeni mukaan todettu kenelläkään OCD:ta tai muitakaan sairauksia. Lonkkatulokset ovat välillä A-C, ja kaikilla on 0/0 kyynärät.

Oslon lisäksi sen veli Reesheja Dawkins ”Fresh” toimii pelastuskoirana ja on suorittanut pelastuskoirakokeita niin maastoetsinnässä kuin raunioilla. Fresh kilpailee myös tokossa.

Dawkins ”Fresh” raunioilla

Oslon sisko Reesheja Doriel ”Dori” on puolestaan läpäissyt terapiakoiratestin. Dori kilpailee tokossa ylimmässä luokassa ja sillä on myös koulutustunnus suojelusta (IGP1). 

Reesheja Doriel tokokokeessa

Reesheja Doriel tokokokeessa

Doriel ”Dori” suojelutreeneissä

Oslon veli Reesheja Delvin ”Delvin” treenaa ainakin agilityä.

Delvin agilitytreeneissä

Sisko Reesheja Dibella kilpailee tokossa ja on suorittanut BH-kokeen.

Muutama koira pentueesta on esitelty täällä kasvattajan sivuilla.

Oslon emä Kirke Zelecsky Hradek ”Kirke” kilpailee tokossa MM-tasolla ja on nimetty Tsekin maajoukkueeseen kolmesti. Kirke kilpailee myös erikoisjäljellä ja sillä on koulutustunnus FH2. Kirkestä voi lukea lisää omistajan sivuilta (Kennel Reesheja)

Kirke tokon MM-kisoissa 2022

Kirke treenaa tokoa

Myös Kirken pojat Burner Reesheja ja Billow Reesheja ”Snickers” kilpailevat tokossa MM-tasolla. 

Burner Reesheja tokon MM-kisoissa 2023

Billow Reesheja treenaa tokoa

Billow Reesheja tokokokeessa

Kirken poika Bikar Reesheja ”Bik” toimii pelastuskoirana. Bikarista voi lukea lisää sen omistajan sivuilta.

Kirkellä on kolme pentuetta, joista viimeisin syntyi kesällä 2023. Tästä pentueesta tuli yksi pentu Suomeen kaverilleni. Pentu on ollut reipas, tasapainoinen ja osoittanut kivoja harrastusominaisuuksia. Kirken pentueissa ei ole todettu OCD:ta, tosin uusin pentue on vasta nuori.

Kirken isä on Hummer Mintaka ”Ree”, jota olen seurannut aivan sen nuoruusvuosista saakka, sillä se on kaukaista sukua kantanartulleni Myylle (Rajahiilen Hantuuki). Ree on edustanut Tsekkiä kolmesti tokon MM-kisoissa. Lisäksi se on kilpaillut ja sijoittunut palkinnoille sekä IPO:n (suojelu) että jäljen tsekinmestaruuskisoissa ja bordercollieiden kansainvälisissä agilitymestaruuksissa 1-luokassa. Ree on vaikuttava koira, joka on yhdistelmä tasapainoisuutta ja viettivoimaa. Reestä voi lukea lisää omistajan sivuilta (Kennel Reesheja).

Myös Kirken emällä Eco Zelecsky Hradekilla ”Eco” on suojelusta IPO3 koulutustunnus. Lisäksi sen kanssa on harrastettu muun muassa agilityä.

Oslon isä Fearnog Boost ”Boost” on menestynyt agilitykoira, joka kilpailee 3-luokassa. Boost toimii myös paimenkoirana. Boostista ja sen suvusta löytyy hieman lisätietoja sen kasvattajan sivuilta (Kennel Fearnog). Boostin pentueessa ei ole todettu ocd:ta. Yksi sen sisaruksista on kuvaamatta, mutta Boost mukaan lukien neljä pentueesta on kuvattu myös olistaan. Boostilla on ainakin kuusi pentuetta.

Boost agilitykisoissa

Myös Boostin sisko Fearnog Bree ”Bree” on menestynyt agilityssä sijoittuen sveitsinmestaruuskioissa ja edustaen Sveitsiä agilitymaajoukkueessa vuonna 2019. Breestä voit lukea lisää sen omalta sivulta.

Bree agilitykisoissa

Boostin isä Geno vom Gnoogerberg toimi lammastilalla työkoirana ja myös kilpaili paimennuksessa. 

Boostin emä on ihana sähikäinen Llanfarian Lass ”Lass”. Lass toimi paitsi paimenkoirana, kilpaili myös agilityssä. Lassin tietoja ja kuvia löytyy sen omalta sivulta (Kennel Fearnog). Lassilla on kaksi pentuetta, Fearnog B- ja C-pentueet.

Lass paimentaa

Lass agilitykisoissa

Lass paimentaa

Fearnog Boost
Puppy plans and news are written mainly only in Finnish. If you would like to know further information about puppy plans in English or Swedish, please take contact by e-mail: jessica.ristimaki @ gmail.com. I sell puppies only to active and sportive homes (agility, obedience, working dog trials, SAR, herding…), where dogs are loved and treated well.

Pennut myydään ainoastaan rakastaviin, aktiivisesti ja tavoitteellisesti harrastaviin (toko, agility, palveluskoiralajit, pelastuskoiratoiminta, rally-toko) koteihin, joissa ollaan valmiita tekemään töitä hyvän suhteen ja sujuvan arjen eteen. Lisäksi pentuja voi kysellä työkäyttöön (esim. virkakoirat) ja hieman pentueesta riippuen myös paimennustöihin.

Pentutiedustelut ensisijaisesti sähköpostitse jessica.ristimaki@gmail.com. Pentujen kodit valitaan varmuudella sitten kun pennut ovat sen ikäisiä (noin 4-6 viikkoa), että niiden luonteista voi nähdä joitain piirteitä.

Myytin pennut kasvavat mukana kodin normaalissa arjessa. Pennut tottuvat pienestä pitäen erilaisiin ääniin, alustoihin, toisiin koiriin, erilaisiin ihmisiin ja autossa matkustamiseen. Pennut saavat loishäädön vähintään kolme kertaa ennen luovutusikää, eläinlääkäri tarkastaa pennut, pentujen silmät tarkastetaan (silmäpeilaus), pennut tunnistusmerkitään sirulla ja rekisteröidään Kennelliiton rekisteriin. Pennut syövät laadukasta ruokaa: osittain raakaruokaa ja osittain nappulaa, jotta niiden vatsat tottuvat erilaisiin ruokiin jo pienestä pitäen.