PENTUESUUNNITELMAT

Vuodelle 2024 on suunnitteilla kaksi pentuetta

Sarka & Oslo

Oslo

Myytin Harhan Liekki "Sarka"

Daik Reesheja "Oslo"

Sarka Koiranetissä

Käyttötulokset: BH, HK1, 2x toko ALO1

Terveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, olat terve/terve, selkä LTV0, VA0 ja SP0. Silmät terveet 11/2023. 

DNA-testit: MyDogDNA paneelissa kaiken testatun osalta normaali.

Sarka on kasvattini Vorna-pentueesta. Sarka on hyvin pitkälti sellainen koira, joita haluankin kasvattaa – tervepäinen, arjessa helppo, mutta korkealla moottorilla varustettu työmyyrä.

Sarka on vilkas, hyvähermoinen ja arjessa helppo koira. Työntekoon Sarka suhtautuu vakavasti, työskennellessään se onkin nopea ja sähäkkä, mutta kuitenkin keskittymiskykyinen ja ajattelevainen. Sarka onkin hyvin älykäs – joten se oppii asiat nopeasti, myös ne mitä ei ole tarkoitus opettaa. Sarkalle käy palkaksi sekä ruoka että lelu. Sarka kestää toistoja ja korjaamista hyvin. Sarka itse kuuntelee hyvin ohjaajaa ja on kiinnostunut siitä, mitä ohjaaja siltä haluaa, mutta sen sisaruksissa on myös itsenäisempiä koiria, joille on pitänyt rakentaa motivaatiota ohjaajan kuunteluun. Vaikka Sarka on suhteellisen nöyrä koira, se kuitenkin seisoo vahvasti omilla jaloillaan, eikä pelkää virheitä.

Sarka ei reagoi koviin ääniin, ja se kulkee varmasti ja rennosti erilaisilla alustoilla ja ympäristöissä. Sarka on on sosiaalinen ja avoin ja vapaalla ollessaan se nauttii läheisyydestä. Sarka asuu lapsiperheessä, osana koiralaumaa. Arjessa Sarkan vilkkaus näkyy siten, että se tarkkailee uteliaasti ympäristöään.

Harrastan Sarkan kanssa pk-hakua ja tokoa, ja näissä lajeissa se on luontaisesti lahjakas. Sarka on tavannut muutaman kerran lampaita ja osoittanut syttymistä ja toivottuja ajatuksia, mutta koska paimennusta ei olla treenattu sen enempää, on vaikea sanoa paimennusominaisuuksista mitään syvällisempää.

Sarka on siemennetty 5.12. ja menee ultraan 29.12.

Oslon sukutaulu

Käyttötulokset: pelastuskoira – suorittanut IRO:n ja GOPR:n kokeita lumietsinnässä, raunioilla sekä maastoetsinnässä. Toimii myös osana vuoripelastusryhmää.

Terveys: lonkat A/B, kyynärät 0/0, olat terveet.

DNA-testit: CEA normaali

Oslo on Puolassa asuva 3,5-vuotias uros, jonka sekä isän että emän puolen sukua olen seurannut jo yli kymmenen vuoden ajan. Olen jo pitkään halunnut saada kasvatustyöhöni Reen (Hummer Mintaka) linjaa, mutta koska Ree sekä jalostukseen käyttämäni nartut ovat olleet CEA-kantaja, ei se ole aiemmin onnistunut. 

Oslo on vaikuttava uros – se työskentelee suurella moottorilla, mutta toisaalta se voi odotella pitkiäkin aikoja rentona vuoroaan odotellen. Oslo on voimakas, nopea ja itsevarma työskentelijä, mutta se osaa keskittyä ja kykenee pitkäkestoiseen työskentelyyn, mitä pelastuskoirahommissa vaaditaankin. Jäljellä sen vauhtia on täytynyt hillitä, jotta vaadittu tarkkuus säilyy.

Oslo on sosiaalinen, avoin, sopeutuvainen ja omilla jaloillaan seisova, rohkea ja tervepäinen koira. Sillä ei ole ilmennyt ääniarkuuksia tai alusta-arkuuksia. Oslo työskentelee pelastuskoirana hyvin monenlaisissa ja välillä todella vaativissakin olosuhteissa, ja siinä työssä se on lunastanut kaikki odotukset. Tottelevaisuudessa Oslo on tyyliltään kiihkeä, mutta ei kuitenkaan hermostunut.

Arjessa Oslo on helppo. Se nauttii rapsutuksista ja läheisyydestä, mutta osaa olla myös rauhassa yksin. 

Sode & Buusti

Sode
Kuva: Suvi Virtala
Buusti

Yer Omen Threemer of Myth "Sode"

Mindpower Echo "Buusti"

Sode Koiranetissä

Soden videoita Suvin nettisivuilla

Käyttötulokset: 2 x toko ALO1

Terveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, olat terve/terve, selkä LTV0, VA0 ja SP0. Silmät terveet 6/2023. 

DNA-testit: MyDogDNA paneelissa CEA kantaja, kaiken muun osalta normaali.

Sode on Tuusulassa Suvin luona asuva sijoituskoirani – oman koirani ja kasvattini Tulen (M. Tulikivi) tytär. Sode on kohtalaisen vilkas, elämäniloinen, arjessa helppo koira. Työskennellessä Sodella ei moottori lopu kesken, vaan se jaksaa työskennellä pitkäkestoisesti. Sode palkkaantuu hyvin sekä ruoalla (on ahne) että leluilla. Lelun ajattelusta luopumista on sen kanssa jouduttu jonkin verran työstämään. Sode ei ole mikään erityisen herkkä, mutta ei kovakaan. Se kestää toistoja ja korjaamista hyvin. Sode ei myöskään pelkää tehdä omia ratkaisujaan.

Sode ei reagoi koviin ääniin, ja se kulkee varmasti ja rennosti erilaisilla alustoilla ja ympäristöissä. Sode suhtautuu neutraalisti toisiin koiriin. Ihmisistä se saattaa hieman valikoida, kenestä se pitää, mutta Sode ei kuitenkaan ole aggressiivinen tai arka. Käsittely esimerkiksi eläinlääkärissä tai hierojalla onnistuu ongelmitta. Sode on suhteellisen pienikokoinen, ketterä narttu. Se on ollut koko elämänsä täysin terve. Sode asuu lapsiperheessä, osana koiralaumaa.

Sodelle odotetaan juoksua kesä-heinäkuun 2024 tienoilla. Pennut syntyvät ja kasvavat Soden omassa kotona Tuusulassa.

Buusti Koiranetissä

Käyttötulokset: BH, HK1, JK2, toko ALO1, RTK1, rallytoko AVO hyv.

Terveys: lonkat B/B, kyynärät 0/0, olat terve/terve, selkä LTV0 ja VA0. Silmät terveet 9/2023.

DNA-testit: CEA, TNS, CL, MDR1, IGS, SN ja EAOD normaali

Buusti on avoin, iloinen, tasapainoinen ja erinomaisen on/off-kytkimen omaava uros. Buusti on sosiaalinen ja omilla jaloillaan seisova. Sitä kuvaa ehkä parhaiten ilmaus aina onnellinen hessu hopo. Arjessa se on todella rauhallinen, jopa laiska, mutta kun tiedossa on toimintaa, Buusti aktivoituu kyllä automaattisesti ja on työskennellessään voimakas. Treenatessa se onkin melko vilkas. Buusti kestää hyvin häiriötä ja hyvin harvoin kiinnittää huomiota ympäristöön treenatessa. Jos se ottaa häiriötä/painetta jostain (vaikka vieressä haukkuvasta koirasta), niin se purkaa sen työskentelemällä voimakkaammin. Buusti kestää hyvin toistoja ja korjaamista. Se ei kuitenkaan aina osaa muuttaa toimintaansa, vaan saattaa jäädä toistamaan samaa virhettä, joten ohjaajan on autettava tällaisissa tilanteissa. Buusti palkkaantuu sekä lelulla että ruualla.

Arjessa Buusti on helppo ja mutkaton. Se tottelee annettuja ohjeita oikeastaan aina. Harrastuksissa hallintaa on joutunut välillä treenaamaan tilanteissa, jossa koira on kaukana ohjaajasta. Buusti elää ongelmitta lapsiperheessä, eikä pihapiirissä asuvat lampaat aiheuta kyttäämistä ja jumittamista silloin, kun paimenkoiran apua ei tarvita. Ruokahalu on Buustilla hyvä. Toisia koiria kohtaan Buusti on pääasiassa välinpitämätön.

Buusti on 53cm korkea ja painaa 19kg.

Puppy plans and news are written mainly only in Finnish. If you would like to know further information about puppy plans in English or Swedish, please take contact by e-mail: jessica.ristimaki @ gmail.com. I sell puppies only to active and sportive homes (agility, obedience, working dog trials, SAR, herding…), where dogs are loved and treated well.

Pennut myydään ainoastaan rakastaviin, aktiivisesti ja tavoitteellisesti harrastaviin (toko, agility, palveluskoiralajit, pelastuskoiratoiminta, rally-toko) koteihin, joissa ollaan valmiita tekemään töitä hyvän suhteen ja sujuvan arjen eteen. Lisäksi pentuja voi kysellä työkäyttöön (esim. virkakoirat) ja hieman pentueesta riippuen myös paimennustöihin.

Pentutiedustelut ensisijaisesti sähköpostitse jessica.ristimaki@gmail.com. Pentujen kodit valitaan varmuudella sitten kun pennut ovat sen ikäisiä (noin 4-6 viikkoa), että niiden luonteista voi nähdä joitain piirteitä.

Myytin pennut kasvavat mukana kodin normaalissa arjessa. Pennut tottuvat pienestä pitäen erilaisiin ääniin, alustoihin, toisiin koiriin, erilaisiin ihmisiin ja autossa matkustamiseen. Pennut saavat loishäädön vähintään kolme kertaa ennen luovutusikää, eläinlääkäri tarkastaa pennut, pentujen silmät tarkastetaan (silmäpeilaus), pennut tunnistusmerkitään sirulla ja rekisteröidään Kennelliiton rekisteriin. Pennut syövät laadukasta ruokaa: osittain raakaruokaa ja osittain nappulaa, jotta niiden vatsat tottuvat erilaisiin ruokiin jo pienestä pitäen.