Myytin Tulikivi "TULI"

Nimi: Myytin Tulikivi, ”Tuli”
Rotu: bordercollie
Sukupuoli: uros
Syntynyt: 09.12.2007
Väri: red tricolour
Luustoterveys: lonkat A/A, kyynärät 0/0, polvet 0/0, selkä terve, olat terveet
Silmät: tutkittu terveiksi pentuna, 2014,  2016 ja 2019
Tulokset: FI KVA, FI TVA, HK3, JK1, FH1, BH, PAIM1, PPR1, RTK1, haussa RM3-15 PM2-15
Sukutaulu Koiranetissä (PEDIGREE)
Emä: Rajahiilen Hantuuki ”Myy” Isä: CMM´s Jackpott ”Jehu”
DNA: CEA kantaja ja TNS, NCL5 & IGS normaali

YLEISTÄ

Tuli on erittäin vahva persoona. Tuli tykkää ihmisistä ja rapsutuksista ja haluaa aina olla huomion keskipisteenä. Se on luonteeltaan iloinen elämästä nautiskelija, jota ei huolet paina.

Saalisviettiä löytyy todella runsaasti. Ruokahalultaan Tuli on suorastaan sikamaisen ahne. Sitä on siis helppo motivoida, ja toisaalta Tulen luontainen uteliaisuus ja leikkimielisyys tekevät siitä sellaisen, että se tekee tehtäviä mielellään myös ilman palkkaa. Tuli oppii asioita nopeasti ja tekee oikein motivoituna keskittyneesti, mutta vaatii myös ohjaajaltaan paljon, sillä se ei ole luonteeltaan mikään palveluhaluinen tai ohjaajanöyrä, eli tekee mielellään myös omia ratkaisujaan. Oikein motivoituna Tuli on varma ja väsymätön työskentelijä.

Hajutyöskentelyssä Tuli on luontaisesti lahjakas. Haussa ja jäljellä Tuli osasi alusta saakka erinomaisesti käyttää nenäänsä ja se on siihen myös motivoitunut. Tuli onkin juuri parhaimmillaan itsenäisessä työskentelyssä, kun se pääsee ratkaisemaan ongelmia itse. Paimennuksessa Tuli työskentelee pää kylmänä – ei ikinä ryntäile tai pure eläimiä, mutta sillä on riittävästi voimaa saada lauma liikkeelle. Paimennuksessa Tuli kuuntelee käskyjä herkällä korvalla eli siellä se on hyvin ohjattavissa. Tulella on hyvin paimennukseen vaadittavia perusominaisuuksia, mutta mikään vahva paimen se ei ole.

Vapaalla Tuli on iloinen elämästä nautiskelija. Tuli osaa kyllä aina huolehtia siitä, että sen elämässä on vauhtia ja hauskuutta. Myös terävyyttä siltä löytyy jonkin verran, joskaan se melko harvoin näkyy arjessa tai harrastuksissa, koska se on perusluonteeltaan niin varma ja tasapainoinen. Toistaiseksi Tuli on tullut kaikkien koirien kanssa toimeen, eli se on toisten koirien kanssa sosiaalinen. Tuli ei ole mikään herkkis, joten se kestää hyvin koulutusta, eikä ota nokkiinsa tai säikähdä helposti. Toisaalta jos se joskus säikähtää, se muistaa tapauksen pitkään eli siinä mielessä pehmeyttäkin löytyy. Kotona Tuli on hyvin rauhallinen ja osaa levätä silloin kuin ei mitään tapahdu. Se nauttii kovasti rapsutuksista, mutta pärjää mainiosti myös omissa oloissaan.

Asia, mitä Tuli rakastaa yli kaiken, on juokseminen – mitä lujempaa, sen parempi. Tuli viihtyy siis erittäin hyvin myös valjaissa juoksijan, pyörän tai suksien edessä. Lenkillä se spurttailee aina rakettina sinne tänne, hyppii ja kiipeilee ja onkin tosi taitava käyttämään kroppaansa. Tulella on vahva fysiikka – se ei juuri väsy kovassakaan kuormituksessa ja palautuu rasituksesta nopeasti. Tuli pärjää niin helteellä kuin kovalla pakkasellakin, siihen ei juuri lämpötila vaikuta. Vesi ja uiminen kuuluvat myös Tulen lempiasioihin. Lenkillä se monesti löytyykin ojasta tai lätäköstä kylpemästä.

Tulen päälajina on ollut haku. Sen lisäksi Tulen kanssa on treenattu paimennusta, jälkeä ja tokoa. Agilityä on tehty sen verran, että Tuli osaa esteet. Agility jäi kuitenkin meiltä ajan puutteen vuoksi harrastuksista pois. Valjakkolajeissa Tuli on nopea ja kestävä. En kuitenkaan itse harrasta hiihtoa, joten valjakkolajeissa Tuli on kisannut sen mukaan, kun olen löytänyt pojalle sopivia hiihtäjiä tai juoksijoita perään. Treenasimme myös suojelua, mutta muuton myötä maalimies jäi toiselle paikkakunnalle, joten päätimme lopettaa lajin harjoittelun käytännön haasteiden vuoksi. Tuli tykkäsi suojelun harjoittelusta todella paljon, ja sillä on luontaisesti hyvä ja täysi ote. Vuonna 2016 jätimme haussa kilpailemisen, koska oma aikani ei riittänyt kahdelle 3-luokan koiralle. Aloitimme Tulen kanssa tokon treenaamisen tosimielellä alkuvuodesta 2016, joten se on ollut päälajimme, kunnes Tuli jäi tavoitteellisesta treenauksesta eläkkeelle valioitumisensa jälkeen vuonna 2018. Lisäksi olemme treenanneet ja kilpailleet erikoisjäljellä ja paimennuksessa. Nykyisin Tuli harrastaa rally-tokoa ystäväni ohjauksessa.

Tuli on kasvattini ensimmäisestä pentueestani. Sen suku on ollut varsin tervettä. Myös Tuli itse on ollut aina täysin terve.

VIDEOITA/FILMS: