MYYTIN BORDERCOLLIET

Minä olen vuonna 1981 syntynyt koiraharrastaja. Tällä hetkellä asun Ilmajoella. Aloitin koiraharrastukseni jo lapsena, vaikka meillä ei allergian vuoksi omaa koiraa ollutkaan kotona. Koulutin parin tuttavaperheen koiria, ulkoilutin niitä ja kilpailin pienimuotoisesti agilityssä ja tokossa. Rotuina olivat mm. suomenpystykorva, kultainennoutaja, suomenlapinkoira ja dalmatiankoira. Lisäksi händläsin näyttelyissä mm. kaukasianpaimenkoiria ja borzoita, joten monelaiset rodut ovat minulle tuttuja. Kävin myös katselemassa harjoituksia ja kiusaamassa kouluttajia kysymyksilläni.

Ensimmäinen oma koirani on saksanpaimenkoira Hukka, joka on opettanut minulle valtavasti koirista ja antanut minulle aivan uuden asenteen suhtautua toimimiseen koirien kanssa. Hukalta opin siis nöyrän asenteen koiraharrastukseen. Koskaan ei ole valmis. Jos vain osaat ottaa vastaan, joka päivä voit oppia jotain uutta.

Hukan kanssa tutustuin pk-lajeihin: hakuun, jälkeen ja suojeluun, ja jäin sille tielle. Kävin SPL koulutusohjaaja 1 -kurssin kesällä 2004, palveluskoiraliiton koulutusohjaaja 1 -kurssin keväällä 2005 ja Kennelliiton kasvattajan peruskurssin keväällä 2005.

Tällä hetkellä harrastan hakua, jälkeä, tokoa ja paimennusta sekä toimin koulutusohjaajana. Toivon, että pystyn hankkimaan mahdollisimman paljon tietoa koirista ja jakamaan sen kaikkien halukkaiden kanssa. Kuten kaikessa muussakin, koiramaailmassa ei ole ehdottomia totuuksia. Siksi avoin keskustelu on tärkeää, jotta jokainen voisi parhaalla mahdollisella tavalla muodostaa oman totuutensa, johon haluaa uskoa.

KASVATUSTYÖNI TAVOITTEET

Minulle tärkeää jalostustyössä on säilyttää bordercollien loistavat työkoiraominaisuudet, sekä tarjota pennunhankkijoille terveitä ja henkisesti että fyysisesti kestäviä harrastus- ja työkavereita. Painotan bordercollien luonteessa hyviä hermoja, työmotivaatiota, taistelutahtoa ja sekä henkistä että fyysistä kestävyyttä. Minulle on tärkeää myös paimennusvaiston ja tietynlaisen herkkyyden säilyttäminen, koska katson sen olennaiseksi osaksi rotua. Kaikkein tärkeinpänä asiana pidän kuitenkin terveyttä, koska vaikka koiralla olisi kuinka mahtava luonne, sillä ei tee mitään jos se on sairas. Sellaisia sukuja, joissa ei ole mitään sairauksia, ei ole olemassakaan. Kasvattajan on kannustettava ihmisiä terveystutkituttamaan koiransa, valittava jalostukseen suvuista terveimmät ja oltava jalostusvalinnoissan avoin ja rehellinen, myös itselleen. Vain sillä tavoin voimme pyrkiä säilyttämään bordercollien suhteellisen terveenä rotuna.

Ote bordercollien jalostuksen tavoiteohjelmasta:
”Bordercollien pitää pystyä alkuperäiseen työhönsä eli paimentamiseen, joten sen tulee olla kaikin puolin terve, kestävä ja lihaksikas. Bordercollien pitää pystyä liikkumaan joustavasti ja nopeasti, sen näön pitää olla hyvä, jotta se pystyy paimentamaan katseellaan ja sen hermorakenteen pitää kestää ohjaajan antamat käskyt ja eläinten tönäisyt ja potkut.”

Koirien kasvattaminen ei ole helppoa. Jos olisi, meillä ei olisikaan muita kuin huippukoiria. Tulee päiviä ja tulee pentueita, jolloin kaikki toiveet ja odotukset eivät täytykään, vaikka kasvatustyötä tekisi kuinka suunnitelmallisesti. Haluan kertoa mahdollisimman rehellisesti myös koirieni ja kasvattieni huonoista puolista, jotta voimme yhdessä kehittää rodustamme entistä parempaa.

Oma ihanteeni on tasapainoinen, itsevarma, hyvähermoinen, sopeutumiskykyinen ja vahvaviettinen bordercollie. Tällainen bordercollie ei ole aina helpoin kouluttaa, mutta selviytyy erilaisista tilanteista säilyttäen toimintakykynsä, eikä missään nimessä ole arka. Missä asioissa sitten voin joustaa? Kaikki kasvattini eivät ole täysin avoimia, eikä se minulle olekaan sinänsä ongelma niin kauan kuin koirat eivät ole arkoja. Osalla kasvateistani löytyy dominassia ja omaa tahtoa, mikä on myöskin ok, kun hermot ovat kunnossa ja nämä pennut löytävät itselleen sopivat kodit. Mistä taas en voi joustaa, on terveys ja terve rakenne. Luonteen puolesta jalostuksesta hylkääviä ominaisuuksia ovat arkuus, ääniherkkyys, toimintakyvyn tai hermojen puute, huono työmoottori, ongelmallinen tai maaninen käytös, liiallinen herkkyys ja pehmeys sekä paimenvaiston täydellinen puuttuminen.

Kiitos mielenkiinnosta kasvatustyötäni kohtaan!