BORDERCOLLIE

Bordercollie on älykäs, herkkä, kestävä ja ketterä työkoira. Bordercollie rakastaa työntekoa ja sillä on suuri taistelutahto, joten pienet vastoinkäymiset eivät sen intoa lannista. Bodercollie on nopea ja herkkä, joten se vaatii taitoa ja älykkyyttä myös ohjaajaltaan. Bordercollie osaa toimia myös itsenäisesti kaukana ohjaajastaan ja ratkoa itse ongelmia. Tämän vuoksi bordercollie oppii nopeasti myös virheellisiä toimintatapoja, ellei sille selvästi näytetä, mitä siltä halutaan. Bordercollien ohjaajan täytyy olla määrätietoinen, järjestelmällinen ja nopea. Bordercollie ei ole koira, joka tekee asioita pakottamalla. Bordercollie on pehmeähkö koira, mutta sen ei saisi kuitenkaan olla arka tai nöyristelevä.

Bordercollie on energinen ja aktiivinen rotu, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa ja älyllistä toimintaa. Tarvittaessa se on valmis työskentelemään vaikka koko päivän, mutta se osaa myös rauhoittua, kun mitään ei tapahdu. Bordercolliella on jäljellä paimenvaisto, mikä saattaa arkielämässä aiheuttaa päänvaivaa. Erityisesti pentuna bc voi kokeilla, jos se saisi näykkiä tai jahdata liikkuvia kohteita kuten autoja, lapsia tai eläimiä. Tällainen toiminta pitää kieltää heti ja ehdottomasti. Useimmiten se on aika helposti kitkettävissä johdonmukaisella koulutuksella pois.

Luontaisin työtehtävä tälle rodulle on ilman muuta paimentaminen. Tosin nykyisin harva bordercollie pääsee enää alkuperäisiin tehtäviinsä. Osalla rodun edustajista ei ole enää paimenvaistoa siinä määrin jäljellä, että ne voisivat toimia paimentehtävissä. Paimennustöiden ohessa bordercollie on suosittu harrastuskoira. Bordercollieita näkyykin runsaasti agilityn ja tokon huipulla, nykyisin myös palveluskoiralajeissa. Rotu sopii myös canicrossiin ja vetohiihtoon. Muutama bordercollie työskentelee tullilla huumekoirana.

Bordercollien lyhyt tai puolipitkä turkki on helppohoitoinen. Turkin tulisi olla likaa ja kosteutta hylkivä sekä pakkasenkestävä. Kaikki värit ja väriyhdistelmät ovat sallittuja, kunhan valkoinen ei ole hallitseva väri.

LISÄTIETOA RODUSTA

TERVEYTEEN LIITTYVIÄ TIETOKANTOJA